biobio.ge
ქართულ სიმინდზე გაზრდილი
ჯანსაღი კვება
როგორ ავარჩიოთ ქათამი
როგორ დავანაწევროთ მთლიანი ქათამი?

უპირველეს ყოვლისა მოგიყვებით ქათმის რომელი ნაწილისგან რისი მომზადება შეგიძლიათ. მთავარი პრინციპი მარტივია:

  • თეთრი ხორცი - ქათმის ყველაზე ნაზი და ყველაზე დიეტური ნაწილი - იდეალურია სწრაფად შესაწვავად და, ასევე, ისეთი მსუბუქი მეთოდებით მომზადებისას, როდესაც ხორცი ინარჩუნებს სინაზეს და არ შრება.
  • მუქი ხორცი - უფრო წვნიანი და გემრიელი - გამოდგება შედარებით ხანგრძლივი კულინარიული დამუშავებისთვის.

უფრო კონკრეტულად:

მთლიანი ბარკალი - ხშირად მას არ ანაწევრებენ  ბარკლის ძირად და ბარკლად, მთლიანად ამზადებენ გრილზე და ბარბექიუზე, წვავენ ტაფაზე ან ღუმელში.

ბარკლის ძირი - იდეალურია ღუმელში მოსამზადებლად და შესაწვავად.

ბარკალი - ბარბექიუს და გრილის ფავორიტია.

ფრთები - მზადდება  ბარბექიუზე, ღუმელში  და გამოიყენება ბულიონში

ფილე - იდეალურია მისი მსუბუქად მოხარშვა, სწრაფი მომზადება ღუმელში ან შეწვა,  ასევე ორთქლზე მოხარშვა სალათებისა და სენდვიჩებისთვის.

კისერი, თავი, ზურგი, ფეხები - შესანიშნავი ნაკრებია ბულიონისთვის.

გული, ღვიძლი, კუჭი - არის კუჭმაჭის, პაშტეტის მასალა, კარგია რაგუსთვის და გრილზე შესაწვავად.

დანაწევრება

  1. ქათამი ზურგით  დადეთ საჭრელ დაფაზე  და   კისერთან კანი გადაუწიეთ. კისრის ღრუში თითებით მოძებნეთ ქათმის მკერდის ორტოტა ძვალი საწინწკარა.
  2. პატარა ბასრი დანით გააცალეთ ხორცი საწინწკარას, რომ უკეთ დაინახოთ ის. შემდეგ დანის წვერი შეაცურეთ უშუალოდ მის უკან და საწინწკარა ხელით ამოაძრეთ. კანი ისევ გადააფარეთ.
  3. ქათამი  გულაღმა დადეთ დაფაზე.   მთლიანი ბარკლის მოსაჭრელად ჩაჭერით ის თეძოსა და ტანს შორის.
  4. გვერდზე გადასწიეთ ბარკალი, ამოაბრუნეთ, რომ გადატეხოთ მენჯ-ბარძაყის სახსარი.
  5. გადაჭერით სახსარში.  მეორე ბარკლის მოსაჭრელადაც იგივე გაიმეორეთ.
  6. ბარკლისა და ბარკლის ძირის განსაცალკევებლად, დაფაზე ქათმის  ფეხის    კანიანი მხარე ქვემოთ მოაქციეთ, თითებით მოძებნეთ სახსარი და დიაგონალურად გადაჭერით ის.  იგივე გაიმეორეთ მეორე ბარკალზეც.
  7. ფრთის მოსაჭრელად,  გასწიეთ ის და გაჭერით სახსარსა და მკერდს შორის.
  8. ქათმის საჭრელი სეკატორით ან უბრალოდ დიდი დანით გაჭერით მკერდი  ხერხემლის გასწვრივ ბოლოდან კისრამდე.  იგივე გაიმეორეთ მეორე მხარესაც,  ხერხემალი მთლიანად ამოაცალეთ.
  9. საჭრელ დაფაზე მკერდი კანიანი მხარით ქვემოთ მოათავსეთ. მკერდის შუაზე გასაჭრელად,  დანით  მკერდის ერთი  მხარე ჩაჭერით ისე, რომ ძვალი და ხორცი გაიჭრას.
<< დაბრუნება
biobio.ge