ქათმის ფილე ყაბაყით

ქათმის ფილე ყაბაყით

ინგრედიენტები (2-4ულუფა): 

4 ც ქათმის მკერდის ფილე, 

1 ც ყაბაყი (200 გრ.), 

1 ც ლიმონი, 

8 ტოტი ბეგქონდარა (შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ ქონდრით), 

2 ს/კ ფიჭვის თესლი (შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ ნუშით), 

1 ს/კ კარაქი, 

2 ს/კ ზეითუნის ზეთი, 

მარილი, 

პილპილი.

 

მომზადების წესი: წვრილად დაჭრილ ყაბაყს დააყარეთ 1 ჩ/კ მარილი და 10 წუთით დააყონვეთ, რომ წვენი გაუვიდეს.  ქათმის ფილეს მოაყარეთ მარილი და პილპილი.   გახეხეთ ლიმონის ცედრა. ქონდრის/ბეგქონდარას ფოთლები წვრილად დაჭერით.   ყაბაყი გაწურეთ, შეურიეთ ცედრა, ქონდარი/ბეგქონდარა, ფიჭვის თესლი/ნუში, პილპილი და მარილი.   ღუმელი წინასწარ გაახურეთ 180 გრადუსზე.ტაფაზე გაადნეთ კარაქი და 1 კოვზი ზეითუნის ზეთი და ქათმის ფილეები შებრაწეთ თითო მხარეს თითოწუთის განმავლობაში. შემდეგ ნაჭრებზე ყაბაყის ნაზავი კარგად გადაანაწილეთ. დარჩენილი ზეთი ზემოდან მოასხით და 20 წუთით შედეთ ცხელღუმელში, სანამ ხორცს გვერდები არ გაუყავისფერდება. 

ნახეთ ასევე

ქათმის ფილე პორტვეინის სოუსში

ქათმის ფილე პორტვეინის სოუსში

ინგრედიენტები (4ულუფა): 

4 ცალი ქათმის მკერდის ფილე (თითო 200 გრამამდე), 

მარილი და შავი წიწაკა, 

2 ს/კ ზეითუნის ზეთი სოუსისთვის, 

1 შალოტი ხახვი, 

1 კბილი ნიორი, 

1 ს/კ ფქვილი, 

1 ჭიქა პორტვეინი, 

1,5 ჭიქა ქათმის ბულიონი, 

1 ს/კ ქორფა ოხრახუში, 

2 ს/კ კარაქი.

 

მომზადების წესი: შეკმაზეთ ქათმის ფილეები მარილით და პილპილით. ტაფაზე დაასხით ზეითუნის ზეთი საშუალო-მაღალ ცეცხლზე და რომ გაცხელდება დაალაგეთ ქათმის ნაჭრები კანით ქვემოთ და შებრაწეთ 5 წუთით თითო მხარეს, ანუ სანამ მომზადდება. გადაიტანეთ თეფშზე და დაასვენეთ სანამ სოუსს მოამზადებთ. შალოტი ხახვი წვრილად დაჭერით ხოლო ნიორი დაჭყლიტეთ. ხახვიდა მწიკვი მარილიმოათავსეთ ტაფაზე, დაუწიეთ ცეცხლს საშუალო-დაბალზე და დაუმატეთ ნიორი და ფქვილი. მოამზადეთ 3 წუთის მანძილზე, მუდმივად ურიეთ. ფრთხილად ჩაასხით ღვინო, ცეცხლს აუწიეთ მაღალზე, და შუშეთ 2 წუთი, დაასხით ბულიონი და კიდევ შუშეთ სანამ სოუსი გასქელდება, ანუ 3-4 წუთი. დაუწიეთ ცეცხლს და ჩააბრუნეთ ქათამი სოუსში. კარგად ამოავლეთ ქათამი სოუსში და დატოვეთ ცეცლხზე სანამ გაცხელდება, რამდენიმე წუთით. გადაიტანეთ ფილეები თეფშებზე. დაჭერით ოხრახუში წვრილად ხოლო კარაქი კუბებად.გამორთულ ცეცხლზე ტაფაში ჩაამატეთ ოხრახუში და კარაქი და ათქვიფეთ სანამ ერთიან სოუსად იქცევა. შემდეგ შეკმაზეთ მარილითა და წიწაკით თუ საჭიროა და მოასხით ქათმის ფილეებს. მიირთვით ცხელი.

ვრცლად
შემბრაწული ქათამი ფორთოხლით

შემბრაწული ქათამი ფორთოხლით

ინგრედიენტები (4ულუფა): 

1 ქათამი (1300 გრამი), 

1 ფორთოხალი, 

1 ჩ/კ ქინძის თესლი, 

1 ს/კ კარაქი, 

1 ს/კ ზეთი, 

მარილი, 

პილპილი.

 

მომზადების წესი: გაახურეთ ღუმელი 220 გრადუსზე. გახეხეთ ფორთოხლის ცედრა და გამოწურეთ წვენი. ქინძის თესლი ტაფაზე ოდნავ მოხრაკეთ და წვრილათ დაფქვით. აურიეთ ერთად კარაქი , ზეთი, ქინძი, ფორთოხლის ცედრა და1 ს/კ ფორთოხლის წვენი. გარეცხილი ქათამი, შეაშრეთ და შეაზილეთ მიღებული მასა. მოაყარეთ მარილი და პილპილი. შეგიძლიათ დარჩენილი ფორთოხალი გაჭრათ და შეუტენოთ ქათამს მუცლის ღრუში. ღუმელს დაუწიეთ 200 გრადუსზე, ქათამი გვერდულად მოათავსეთ ცხაურზე და 20 წუთი ბრაწეთ. გადმოაბრუნეთ მეორე გვერდზე და კიდევ 20 წუთით ბრაწეთ. ამის შემდეგ მოათავსეთ მკერდით ზემოთ და კიდევ 20 წუთით დატოვეთ. როცა მომზადდება გამოიღეთ ღუმელიდან, დაასვენეთ 5 წუთით, დაჭერით და მიირთვით ცხელი.

ვრცლად
ქათამი პროვანსულად

ქათამი პროვანსულად

ინგრედიენტები (6-8ულუფა): 

1 ქათამი 1.5 – 1.8 კგ, 

400 გრ. ქამა სოკო, 

6 საშუალო პომიდორი, 

1 დიდი ხახვი, 100 გრ. ზეთისხილი, 

1-2 კბილი ნიორი, 

150 მლ მშრალი თეთრი ღვინო, 

ზეითუნის ზეთი ექსტრა ვირჯინი, 

ერთი კონა როზმარინის ფოთლები, 

1 ს/კ მშრალი ბეგქონდარა, (შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ ქონდრით), 

½ ჩ/კ ცერეცოს/კამის თესლი, 

მარილი, 

ახლად დაფქული შავი პილპილი. 

 

მომზადების წესი: დაჭერით ქათამი ულუფებად პომიდორი დასერეთ ჯვარედინად და 1 წუთით ჩადეთ მდუღარეში, შემდეგ გადაავლეთ ცივი წყალი. მოაცალეთ კანი და ამოაცალეთ შიგთავსი, დაჭერით კუბებად. გაასუფთავეთ ხახვი და დაჭერით ალყა-ალყა ან ნახევარწრეებად. ნიორი გაასუფთავეთ და დაჭყლიტეთ. ქამა სოკო გარეცხეთ, შეაშრეთ ხელსახოცით და დაჭერით თხელ ნაჭრებად. ღრმა ქვაბში გააცხელეთ ზეთი, შეწვით ქათმის ნაჭრები საშუალო ცეცხლზე გაყავისფრებამდე. გადმოიღეთ თეფშზე და დროებით გვერდზე გადადეთ. იმავე ქვაბში დარჩენილ ზეთში შეწვით ხახვი, ნიორი და ცერეცოს თესლი საშუალო ცეცხლზე. ხახვი რომ შეყავისფრდება დაუმატეთ პომიდორი. დაუწიეთ ცეცხლს მინიმუმამდე და შუშეთ 5-7 წუთი. შეაზავეთ მარილით და პილპილით ჩაასხით ქვაბში ღვინო და 100 მლ წყალი, ჩაალაგეთ ქათმის ნაჭრები, დააფარეთ თავსახური და შუშეთ საშუალო ცეცხლზე 15 წუთი. შემდეგ დაამტეთ ზეთისხილი და როზმარინი , დაუწიეთ მინიმუმამდე ცეცხლს და შუშეთ თავდახურული 10-15 წუთი დაუმატეთ სოკო, კარგად ამოურიეთ და შუშეთ კიდევ 3-5 წუთი. გადმოდგით ქვაბი ცეცხლიდან და მოაყარეთ ბეგქონდარა.

ვრცლად