თხელ ცომში შემწვარი ქათმის კისერი

თხელ ცომში შემწვარი ქათმის კისერი

ინგრედიენტები:                    

ქათმის კისერი   200გ,       

ფქვილი   100გ,       

სიმინდის სახამებელი   50გ,       

კვერცხი   1ც,       

წყალი   50გ,       

ნივრის ფხვნილი   10გ,       

ჯინჯერის ფხვნილი   10გ,       

კუმინი   8გ,       

მწვანე ხახვი   10გ,       

ლაიმი   20გ,       

ქინძი   10გ,       

ხალაპენიო   8გ.              

 

მომზადების წესი: ფქვილით, სიმინდის სახამებლით, კვერცხით, სუნელებით და წყლით გააკეთეთ თხელი ცომი ( მშრალი ინგრედიენტები კარგად გახსენით თხევადში), დააყოვნეთ ცოტახნიტ, რათა გემოები გაუჯდეს. ქათმის კისერი დაამუშავეთ, მოაშორეთ ზედმერი ცხიმი. გაამზადეთ ქვაბში ზეთი და გააცხელეთ 160 გრადუსზე. დამუშავებული ქათმის კისერი ამოავლეთ ცომში და ბრთხილად ჩაუშვით ზეთში , დააცადეთ მომზადება 7-8 წუთის განმავლობაში და მომზადების შემდეგ გადაიტანეთ ქაღალდზე რათა ზედმეტი ზეთი მოშორდეს. კერძი გადაიტანეთ სასურველ ჭურჭელზე, მოაყარეთ მწვანე ხახვი, ხალაპენიო, მოაწურეთ ლაიმი გემოვნებით და გემრიელად მიირთვით.

ნახეთ ასევე

ქათმის კისრები საფანელში

ქათმის კისრები საფანელში

ინგრედიენტები (2ულუფა): 

1 კგ კისერი, 

400 მლ რძე, 

2 ჭიქა ფქვილი, 

1 ჩაის კოვზი ორეგანო, 

1 ჩ/კ კოვზი ნივრის ფხვნილი, 

1 ჩ/კ ხახვის ფხვნილი, 

½ ჩ/კ მწარე წითელი წიწაკა (ჩილი), 

1 ჩ/კ შავი პილპილი, 

2 ჩ/კ მარილი, 

2 ს/კ პაპრიკა, 

2 კვერცხი, 

ზეთი შესაწვავად.

 

მომზადების წესი: კისრებს სურვილისამებრ გააცალეთ კანი, დაასხით ნახევარი რძე და შედგით მაცივარში 2 საათით. ჯამში აურიეთ ფქვილი და სუნელები მეორე ჯამში გათქვიფეთ კვერცხი და დარჩენილი რძე კისრები გამოიღეთ მაცივრიდან და მოათავსეთ რძისა და კვერცხის მასაში პარალელურად ქვაბში ჩაასხით ზეთი ისე, რომ კისრებს რომ ჩააწყობთ დაფაროს, და დადგით საშუალო ცეცხლზე რომ ზეთი გახურდეს. ამასთან ერთად გაახურეთ ღუმელი 120 გრადუსზე. (ღუმელის ტაფას დააფარეთ საცხობი ქაღალდი) კისრები ამოიღეთ რძისა და კვერცხის მიქსტურიდან და ამოავლეთ ფქვილიან მასაში. სურვილისამებრ შეგიძლიათ ეს პროცედურა გაიმეოროთ (კისრები თავიდან მოათავსოთ რძესა და კვერცხში და შემდეგ ფქვილში). ჩამოფერთხეთ ზედმეტი ფქვილი. ცხელ ზეთში (სასურველია გამოიყენოთ თერმომეტრი, ზეთის ტემპერატურა უნდა იყოს 180 გრადუსი) ფრთხილად მოათავსეთ კისრები (ერთდროულად ყველას ნუ შეწვავთ, ნაჭრებს შორის უნდა იყოს სივრცე) ბრაწეთ სანამ კარგად გაყავისფრდება, დაახლოებით 5 წუთი. შემდეგ გადაიტანეთ სამზარეულოს ქაღალდის ხელსახოცზე, რათა ზედმეტი ცხიმისგან დაიწრიტოს. ამის შემდეგ გადაიტანეთ ღუმელის ტაფაზე და შედგით ღუმელში, რომ თბილად იყოს სანამ ყველა კისერს შებრაწავთ. გააფორმეთ ლიმონის ნაჭრებითა და მწვანე ხახვით, მიირთვით ცხელი.

ვრცლად
ქათამი ლიმონით და მწვანილებით

ქათამი ლიმონით და მწვანილებით

ინგრედიენტები (4-6ულუფა): 

1 ქათამი 1.2 - 1.5 კგ, 

2 დიდი ლიმონი, 

3 ღერო როზმარინი, 

10 ფოთოლი შალფეი (მშრალი ფოთლები შეგიძლიათ ნებისმიერ აფთიაქში შეიძინოთ), 

3 ფოთოლი დაფნა, 

ზეითუნის ზეთი ექსტრა ვირჯინი ნივრიანი საკმაზისთვის, 

5 დიდი კბილი ნიორი, 

7 ღერო ბეგქონდარა (შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ ქონდრით), 

1 ლიმონის ცედრა, მსხვილი მარილი, 

1.5-2 ს/კ ზეითუნის ზეთი ექსტრა ვირჯინი. 

 

მომზადების წესი: გაასუფთავეთ ნიორი. გახეხეთ 1 ლიმონის ცედრა. როზმარინს გააცალეთ ღერო. ლიმონი დაჭერით მრგვალად. მოამზადეთ ნივრის საკმაზი. ამისთვის დანაყეთ ნიორი მარილთან ერთად. წყვეთ-წვეთობით ჩაამატეთ სანაყში ზეითუნის ზეთი, თან გააგრძელეთ ნაყვა რომ მიიღოთ ფაფისებური მასა. დაუმატეთ ბეგქონდარას ფოთლები,და ცედრა და ამოურიეთ. ქათამს ააცილეთ კანი ფრთხილად ხელით ან დანის ბლაგვი პირით. ნივრის საკმაზი კანქვეშ წაუსვით, შემდეგ შიგნიდანაც ამოუსვით და დატოვეთ ქათამი 30 წუთით გაახურეთ ღუმელი 180 გრადუსზე ქათამს გადაუსვით ზეითუნის ზეთი, მოათავსეთ შესაწვავ ფორმაში, ზემოდან დაადეთ შალფეის ფოთლები, როზმარინი და ლიმონის რგოლები. ჩაუდეთ დაფნის ფოთლები. შეწვით ქათამი დაახლოებით 90 წუთი, სანამ ბოლომდე არ მომზადდება.

ვრცლად