ქათმის ფილე ლორით

ქათმის ფილე ლორით

ინგრედიენტები (2ულუფა): 

2 ცალი ფილე (თითო 180-200 გრამი), 

400 გრამი კონსერვის თეთრი ლობიო, 

1 ღერო პრასა (თეთრი ნაწილი),

 6-8 ჩერი პომიდორი, 

4-6 ნაჭერი ლორი (ან კარგი ხარისხის ხორციანი ბეკონი), 

2 ღერი როზმარინი (ან 1 ჩ/კ ხმელი როზმარინი), 

ზეითუნის ზეთი ექსტრა ვირჯინი, 

მარილი, 

ახლად დაფქული შავი პილპილი.

 

მომზადების წესი: გაახურეთ ღუმელი 180 გრადუსზე აიღეთ ფოლგის ორი ნაჭერი 20 სმ სიგრძის. დაადეთ ერთი მეორეზე, გაკეცეთ შუაზე, ორივე მხრიდან ამოუკეცეთ გვერდები. უნდა გამოგივიდეთ ფოლგის პაკეტი. გააკეთეთ კიდევ ერთი ასეთი პაკეტი. პრასი სიგრზეზე გაჭერით და კარგად გარეცხეთ, შეაშრეთ და წვრილად დაჭერით. პომიდვრები შუაზე გაჭერით, ლობიოს გადაავლეთ წყალი და დაწურეთ გააცხელეთ ტაფაზე ზეთი და შებრაწეთ პრასი სანამ გამჭვირვალე არ გახდება, დაახლოებით 5 წუთი დაუმატეთ პრასს პომიდორი და ლობიო. ამოურიეთ, მოაყარეთ მარილი და წიწაკა და გადმოდგით ცეცხლიდან გაახვიეთ მკერდის ფილეები ლორში ან ბეკონში თითოეულ პაკეტში გადაანაწილეთ პომიდორი და ლობიო, თითო ფილე და როზმარინი. სურვილისამებრ დაუმატეთ ცოტა ზეითუნის ზეთი. ორივე პაკეტს კარგად მოუკარით თავი, რომ წვენი არ გამოვიდეს და მოათავსეთ ღუმელის ტაფაზე შედგით გახურებულ ღუმელში და ბრაწეთ დაახლოებით 20 წუთი. მიირთვით მაშინვე. 

ნახეთ ასევე

შემწვარი ქათამი ლიმონით და ნივრით

შემწვარი ქათამი ლიმონით და ნივრით

ინგრედიენტები (2ულუფა): 

1 ქათამი (1000 გრ), 

4 კბილი ნიორი, 

2 ტოტი როზმარინი (შეგიძლიათ გამოიყენოთ ხმელი როზმარინი), 

1 ლიმონი, 

1 ს/კ ცხარე მდოგვი, 

1 ს/კ ტკბილი მდოგვი, 

2 ს/კ ზეითუნის ზეთი, 

პილპილი,

მარილი. 

 

მომზადების წესი: ქათამი სირგძეზე გაჭერით ორად. ნიორი დაჭერით თხლად. როზმარინიც 2–2 სმ სიგრძეზე დაჭერით. თითებით, დანის ბლაგვი პირით ან კოვზის ბოლოთი ფრთხილად ააცალეთ კანი ხორცს. როზმარინი და ნიორი თანაბრად გადაანაწილეთ კანქვეშ. ღუმელი გაახურეთ 180 გრადუსზე. ტაფაზე საცხობი ქაღალდი დააფინეთ, ქათმის ნახევრები ზედ დააწყვეთ და მოაყარეთ პილპილ/მარილი. გახეხეთ ლიმონის ცედრა, ხოლო ლიმონი გამოწურეთ. ცედრა და წვენი შეურიეთ ცხარე და ტკბილ მდოგვს, და ზეითუნის ზეთს. მიღებული სოუსი წაუსვით ქათამს გარედან. მოათავსეთ ქათამი ღუმელში, ტემპერატურას დაუწიეთ 160 გრადუსამდე და 45 წუთის განმავლობაში ბრაწეთ.

ვრცლად
ქათმის შნიცელი არაჟნის სოუსით

ქათმის შნიცელი არაჟნის სოუსით

ინგრედიენტები (4ულუფა): 

600 გრ. ქათმის მკერდის ფილე, 

2 ს/კ ფქვილი, 

2 კვერცხი, 

1 ჩ/კ მდოგვი, 

100 გრ. საფანელი, 

3 ს/კ ერბო შესაწვავად, 

მარილი, 

პილპილი, 

არაჟნის სოუსი, 

2 მჟავე კიტრი, 

1 შეკვრა ახალი (მწვანე) ხახვი, 

2 ს/კ კაპარი (მწნილის სახით იყიდება სუპერმარკეტებში), 

ნახევარი ლიმონი, 

200 გრ. არაჟანი, 

მარილი, 

პილპილი. 

 

მომზადების წესი: მოამზადეთ სოუსი. ამისთვის მჟავე კიტრი, ხახვი და კაპარი დაჭერით წვრილად. ლიმონი ცხელი წყლით გარეცხეთ და ცედრა გახეხეთ. დაუმატეთ არაჟანი, მოაყარეთ მარილი და პილპილი და კარგად ამოურიეთ. შემდეგ ქათმის ფილე ცივი წყლით გარეცხეთ, გააშრეთ და 1 სმ. სისქის ნაჭრებaდ დაჭერით. ერთ თეფშზე აურიეთ ფქვილი, მარილი და პილპილი, მეორე ღრმა თეფშში ათქვიფეთ კვერცხი მდოგვთან ერთად, ხოლო მესამე თეფშზე დაყარეთ საფანელი. ქათმის ნაჭრები ჯერ ფქვილში ამოავლეთ, შემდეგ კვერცხში და შემდეგ საფანელში. ტაფაზე გააცხელეთ ერბო და შეწვით ქათმის ნაჭრები საშუალო ცეცხლზე, სანამ გაოქროსფერდება, დაახლოებით 3 წუთით თითო მხრიდან. მზა შნიცელი ამოიღეთ ქაღალდის ხელსახოცზე, რომ ზედმეტი ცხიმი შეაშრეს, და მიიტანეთ სუფრასთან არაჟნის სოუსთან ერთად.

ვრცლად
ქათმის ღვიძლის პაშტეტი

ქათმის ღვიძლის პაშტეტი

ინგრედიენტები:                   

ქათმის ღვიძლი   400გ,       

კარაქი   200გ,       

მზესუმზირის ზეთი   40მლ,       

სტაფილო   70გ,       

ხახვი   70გ,       

ნაღები   70მლ,       

ფორთოხალი   100გ,       

ქინძი   20გ,       

ჩაბატა   120გ.   

 

მომზადების წესი: ხახვი და სტაფილო მოათავსეთ ქვაბში დაასხით წყალი ისე, რომ დაიფაროს და მოხარშეთ (ხარშეთ დაახლოებით 15 წთ-ის განმავლობაში), მოხარშვის შემდეგ გადაიტანეთ გრილ ჭურჭელში ბულიონიანად, რომ გაგრილდეს. ტაფა გაახურეთ დაასხით ზეთი და 50გ კარაქი, ჩაუშვით ქათმის გულ გვიძლი, დააყარეთ მარილი გემოვნებით, შებრაცვამდე 1 წუთით ადრე მოაწურეთ 40მლ ფორთოხლის წვენი და 1 წუთის შემდეგ გადაიტანეთ გრილ ჭურჭელში, რათა ღვიძლიც გაგრილდეს. ბოსტნეულის და ბულიონის მასა, რომ გაგრილდება, ბოსტნეული გადაიტანეთ მაღალდ/ღრმა ჭურჭელში, საჭიროების მიხედვით დაამატეთ ბულიონი (ისე, რომ მიიღოთ სქელი სოუსის კონსისტენციის მასა) და ხელის ბლენდერით დააბლენდერეთ. ღრმა ჯამში მოათავსეთ ქათმის ღვიძლი, დაასხით ბოსტნეულის და ბულიონის მასა და ერთად დაბლენდერეთ ისე, რომ კარგად გაიხნას ერთმანეთში. მომზადებულ მასას დაამატეთ ფორთოხლის წვენი 60მლ, ნაღები, მარილი გემოვნებით და მარიზით გადაურიეთ ეთმანეთში. მომზადებული ქათმის ღვიძლის პაშტეტი გადაიტანეთ სასურველ ჭურჭელში თავზე დააფარეთ და შეინახეთ მაცივარში 30 წთ-ის განმავლობაში პარალელურად ოთახის ტემპერატურაზე მყოპ კარაქს გადაურიეთ ქინძი, მარილი გემოვნებით, ფორთოხლის ცედრა სურვილის მიხედვით, დაბალ ცეცხლთან დაიჭირეთ(არ დადგათ გაზქურაზე) სწრაფი მორევით ოდნავ შეალგვეთ. გაციებული პაშტეტი გამოიღეთ მაცივრიდან ზევიდან დაასხით სასურველი რაოდენიბუს მომზადებული კარაქი, თავზე დაახურეთ და ისევ შეინახეთ მაცივარში 30 წუთის განმავლობაში (პაშტეტის შენახვა რეკომენდირებულია 3 დღის განმავლობაში). გახუხეთ ჩაბატა (შეგიძლიათ გამოიყენოთ მორჩენილი კარაქი ქინძით და ფორთოხლის ცედრით.გაციებული კერძი გამოიღეთ მაცივრიდან გადაუსვით ბრუსკეტას და გემრიელად მიირთვით.

ვრცლად